Kunnskapsbank

Slik bygger du opp et bærekraftig styre

Gunvor Engström har vært styremedlem i mange ulike typer selskaper og organisasjoner. I denne artikkelen forteller hun om det hun mener er de største utfordringene med dagens styrearbeid.

Gunvor Engström er en styreproff som brenner for bærekraft. Som styremedlem i kapitalforvaltningsselskaper har hun jobbet lenge med disse problemstillingene fra et investorperspektiv. I dag står bærekraftsspørsmål høyt på agendaen i selskaper i mange ulike bransjer, noe som stiller nye krav til styrene. Men hvilke ferdigheter trengs for å bygge et bærekraftig styre, og hvordan bør man tenke når man setter sammen styremedlemmene? 

 

Hvor avgjørende er styret for et selskaps bærekraftstrategi?  

Det er styrene som har størst påvirkning på bærekraftsarbeidet. Det må starte der, fordi det er styret som setter strategien for selskapet, og det er deres jobb å sikre at selskapet er langsiktig. Hvis du ikke tar bærekraft på alvor, kan selskapet lide svært stor skade, og det kan gå ut over omdømmet og merkevaren. 

 

Hvordan går du frem for å bygge et bærekraftig styre?

Som eier må du stille deg selv spørsmålet: «Hva vil jeg med selskapet mitt?» og deretter finne ut hva slags kompetanse som kan bidra til å ta selskapet dit. Er du seriøs, får du hjelp av en valgkomité som kan lete i bredere kretser, akkurat som når man skal rekruttere. Se etter mennesker som har integritet og mot, men som også har erfaring med hva du ønsker å oppnå. 
 

Hva slags kompetanse trengs for å bygge et bærekraftig styre? 

Jeg er faktisk ikke så sikker på om du trenger spesifikk bærekraftskompetanse. Det viktigste er at du har den strategiske kompetansen og forretningsforståelsen, samt mye nysgjerrighet og interesse for problemstillingene. Hvis det er noen i styret som brenner ekstra for bærekraft, er det flott, men kunnskapen kan man få ved å invitere eksperter som forelesere. Det er imidlertid viktig at styret til enhver tid følger opp bærekraftspørsmål, slik at vedtatte strategier faktisk blir implementert. 


Hvor viktig er mangfold i styret?  

Veldig viktig. Prøv å finne folk som utfyller hverandre. Man må ha sammenfallende verdier, men det er bare bra om ikke alle er helt like, men kan bidra med flere perspektiver. Det er ikke så lett, ofte leter du i snevre kretser, du omgås jo stort sett folk som er som deg selv. Kjenner man hverandre for godt og er for like, belyser man ikke problemstillingene godt nok. Det er viktig med integritet, at man tør å si sin mening med gode motiver og argumenter. 
 

Hva er avgjørende for at du skal ta på deg et styreoppdrag? 

Først og fremst må jeg føle at jeg har noe å komme med som jeg kan tilføre styret. Det kan noen ganger være vanskelig å forutsi. Jeg vil også at det skal være en interessant virksomhet der jeg kan lære noe nytt. Så er det selvfølgelig også viktig hvem andre som sitter i styret og hvem som er styreleder, samt ledelse og eiere. Er det folk du vil være involvert og jobbe med? 
 

Hva får deg til å takke nei til et oppdrag? 

Hvis selskapet ikke fungerer på en seriøs måte eller ikke styres ærlig, forlater jeg det umiddelbart. Det at det er et ansvarlig selskap, er viktig for at jeg skal trives. Men alle selskaper er i forskjellige stadier, og hvis man er i begynnelsen av reisen, har man kanskje ikke hatt tid til å håndtere for eksempel bærekraftspørsmålet. Men det er viktig at man har en ambisjon og ønsker å ta tak i den. Jeg tror det er viktig å ha en etisk bærekraftig og profesjonell tilnærming.